Warning: include(gora.php) [
function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 33

Warning: include(gora.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 33

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'gora.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 33
\Home > Fotoreportaż

Warning: include(lewa-reklama.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 409

Warning: include(lewa-reklama.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 409

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'lewa-reklama.inc' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 409
Dni Kuchni Meksykańskiej w Hotelu Orbis Zamojski

"Como Mexico no hay dos" - "Nie ma takiego drugiego kraju jak Meksyk". To znane powiedzenie zawiera w sobie całą urodę egzotycznego dla nas kraju. Smaki kuchni meksykańskiej i rajskiego klimatu można było poczuć podczas inauguracji "Dni Kuchni Meksykańskiej" w Hotelu Orbis Zamojski w Zamościu z udziałem Ambasadora Meksyku.

Słowami - Wielce Szanowni Państwo - Maria Brzozowska dyrektor Hotelu Orbis Zamojski powitała gości przybyłych na uroczystą inaugurację "Dni Kuchni Meksykańskiej". Ze szczególną atencją powitała Jego Ekselencję Ambasadora Zjednoczonych Stanów Meksyku w Polsce Pana Raphaela Steger i osoby mu towarzyszące.

Pani dyrektor serdecznie przywitała Marcina Zamoyskiego Prezydenta Zamościa, Iwonnę Stopczyńską wiceprezydent Zamościa, Starostę Powiatu Zamojskiego Henryka Mateja i Zdzisława Strupieniuka dyrektora Roztoczańskiego Parku Narodowego.



Na uroczystość przybyła także kadra kierownicza uczelni zamojskich, ordynatorzy Szpitala im. Jana Pawłą II, zamojscy przedsiębiorcy i biznesmeni na czele z szefem Unii Firm Zamojszczyzny. Zaproszenie przyjęli przedstawiciele zamojskich biur podróży i instytucji kultury. Ciepłe słowa skierowała dyrektor Maria Brzozowska pod adresem przedstawicieli zamojskich mediów.

Jego Ekselencjo panie Ambasadorze - opowieść o Pańskim kraju - kontynuowała wypowiedź Maria Brzozowska - w bardzo wielu ustach brzmi prawie bajkowo. Meksyk określany jest: magicznym miejscem, które urzeka zielonymi, tropikalnymi lasami, pustyniami pełnymi kaktusów, pieknymi lagunowymi jeziorami, wodospadami, łańcuchami górskimi, wulkanicznymi szczytami i tajemniczymi piramidami.

Podkreślana jest imponująca kultura Majów i Azteków. Ci którzy byli w Meksyku z czułością wspominają te czasy, a Ci którzy jeszcze tam nie byli, wszystkie wrażenia mają przed sobą.

Zamojscy bizmesmeni, którzy spędzili kilkanaście dni w Meksyku przybyli na imprezę ubrani w meksykańskie poncho i sombrero przyciągając uwagę wszystkich.

Mam wielką nadzieję, że podczas tej wizyty w Zamościu i na Roztoczu pokocha Pan naszą Małą Ojczyznę i jeszcze nie raz zechce do nas powrócić - takie serdecznie zaproszenie padło pod adresem Jego Ekselencji.



Pan Ambasador podziękował za miłe i wspaniałe słowa. - Można odnieść wrażenie, że Meksykanką jest pani dyrektor a nie ja. Tak komplementował Raphael Steger Marię Brzozowską za bardzo ciepłe uczucia zawarte w opisie Meksyku. I dodał, że jest bardzo dumny i szczęśliwy, że w tak pięknym mieście jak Zamość, będzie prezentowany Meksyk.

Pan Ambasador nie miał po ręką tequili by wznieść toast, ale obiecał to jeszcze zrobić. Z nadzieją, że wszyscy zapamiętają ten wieczór, dziękował za wysiłek przygotowań uroczystości. Jest przekonany, że komisja kategoryzacyjna doda hotelowi jeszcze dwie gwiazdki za przepiękne miasto, ale od siebie dodał gwiazdki trzy.

W dowód uznania, obdarował panią dyrektor albumem o Meksyku i oryginalną butelkę tequili - dla szczególnej osoby. Pan Ambasador pogratulował urody Zamościa i życzył miłego wieczoru z butelką piwa "Corona".



Po oficjalnym otwarciu "Dni Kuchni Meksykańskiej" przez Ambasadora Meksyku, Maria Brzozowska zaprosiła wszystkich na kulinarną podróż po Meksyku. Jak się okazuje - Ambasador Raphael Steger jest wielkim smakoszem, znakomicie zna się na kuchni i na winie. Mimo obaw jak to wszystko wypadnie w oczach Meksykanina, Pani dyrektor życzyła by wszystkim smakowało to, co przygotowano zgodnie z recepturą kuchni meksykańskiej.

A co przygotowano? Pod okiem kucharza z firmy Unilever, który poznał tajniki kuchni meksykańskiej, Wanda Kolenos szefowa kuchni Hotelu Orbis Zamojski wraz z całą załogą przygotowała charakterystyczne specjały egzotycznej dla nas kuchni.

Zaproponowano zupę z kurczakiem i fasolą oraz sopa de tortilla, czyli klasyczną zupę meksykańską. Jest ona bardzo popularna w Meksyku i smakuje znakomicie. Podano także sałatki: meksykańską z kolorowym makaronem i kurczakiem oraz sałatkę z wołowiną. Wśród dań gorących: tortille z nadzieniem burritos - to potrawa obowiązkowa. Był także kurczak veracrus, kurczak po meksykańsku i chiliconcarne, czyli pikantny gulasz z czerwoną fasolą. Na deser goście posmakowali musu czekoladowego z dodatkiem chilli. Kiedy wszyscy poczuli już w ustach różne odmiany chilli - ostrą i słodką można było przepłukać gardło piwem "Corona" i oczywiście tequilą. Dla tych, którzy preferują drinki podano tequilę z colą.

* * *

Ambasadorowi Zjednoczonych Stanów Meksyku w Polsce nie było dane skosztować potraw meksykańskich z uwagi na ogromne zainteresowanie jego osobą ze strony dziennikarzy. Określony został jako najbardziej "komunikatywny ambasador", jaki gościł w Zamościu. Bardzo ładnie mówił o swoim kraju - o jego bogatej historii, o zabytkach Majów, Azteków i Inków. Meksyk to różnorodność smaków, zapachów i kolorów. Miasta - piramidy, świątynie i wspaniałe budowle kolonialne. Rekomendował kulturę i obyczaje Indian połączone ze współczesnością, a to wszystko w rytmie latynoskiej fiesty.



Dodał, że wszędzie można spotkać gościnnych i serdecznych Meksykanów, którzy darzą Polskę wielką sympatią. Należy przyznać, że rzeczywiście jest bardzo dobrym ambasadorem swojego kraju.

Poproszony o ocenę stosunków dyplomatycznych i ich obszar - handel zagraniczny odpowiadał, że są dobre, ale należy pracować. Działania w dziedzinie kultury są bardzo intensywne. We współpracy z Polską udało się zorganizować wiele wydarzeń kulturalnych. Jest zdania, że ludzie w Meksyku sporo już wiedzą już o Polsce, a Polacy dużo o Meksyku.

Ambasador zapytany, czy zespół folklorystyczny z Meksyku mógłby wystąpić podczas "Eurofolku", barwnie opisał dwa zespoły z Meksyku: jeden zespół folklorystyczny tradycyjny składający się z Indian i drugą grupę reprezentacyjną - bardzo taneczną.

Meksykanom Polska najbardziej kojarzy się z chodziarzem Robertem Korzeniowskim, występami na Igrzyskach Olimpijskich oraz rozegranym meczem w Argentynie, podczas którego Polska wygrała 5:0.

Zapytany o ulubioną potrawę meksykańską, Pan Ambasador rozmarzył się. Najbardziej typowe danie to mole poblano, jedna z najsłynniejszych potraw, dla Polaków absolutnie egzotyczna. To mieszkanka ośmiu chilli z czekoladą, z orzeszkami, z pestkami, które są zmielone i podsmażone, do tego dodaje się tłuszcz wieprzowy. Do masy dodaje się rosół z indyka, mieszamy i robimy przepyszną masę - może być słodka lub pikantna. Matka Ambasadora przygotowywała mole z szesnastu rodzajów chilli, słodkich i pikantnych. To danie świąteczne.



W trakcie rozmowy, zapytany o toast, jaki wypowiada się w jego kraju - sięgnął po tequile i powiedział: "Salut", co znaczy "na zdrowie". A jak smakuje tequila? Oto odpowiedź Jego Ekselencji. - Smakuje chwałą, pomieszaną z niebem, a następnego dnia smakuje jak piekło.

* * *

"Dni Kuchni Meksykańskiej" potrwają w Hotelu Orbis Zamojski do końca maja. Jeśli nie planują Państwo w najbliższym czasie wyjazdu do Meksyku, warto zajrzeć do Hotelu Orbis Zamojski na tortille z nadzieniem burritos lub chiliconcarne.


autor / źródło: Teresa Madej
fot. Wojciech Czerwieniec
dodano: 2008-04-27 przeczytano: 12314 razy.



Zobacz podobne:
     "Namysłowiacy" zagrają koncert muzyki meksykańskiej / 2012-05-11
     Ambasador Meksyku na Zamojszczyźnie / 2008-04-27

Warto przeczytać:



[do góry] 




Warning: include(prawa-gl.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 756

Warning: include(prawa-gl.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 756

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'prawa-gl.inc' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 756
- - - - R E K L A M A - - - -


- - - - POLECAMY - - - -

Jazz na Kresach




Warning: include(stopka.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 768

Warning: include(stopka.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 768

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'stopka.inc' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 768