Warning: include(lewa-reklama.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 409
Warning: include(lewa-reklama.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 409
Warning: include() [function.include]: Failed opening 'lewa-reklama.inc' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 409
|
Klejnot Francji w Skarbcu WinaW zamojskiej restauracji Skarbiec Wina odbyła się prezentacja i degustacja klejnotu Francji - ekskluzywnego szampana z domu Nicolas Feuillatte. Okazją do rendes-vous z eleganckim trunkiem był jubileusz 35-lecia słynnej marki we Francji i na świecie oraz poszukiwanie nowych rynków dla szampana (19.05.).
Szampan i trufle to dwa klejnoty francuskiej gastronomii. Jeden z tych klejnotów zawitał do wysublimowanego wnętrza restauracji na zamojskiej Starówce. Goście Skarbca Wina mieli rzadką okazję poznania sukni ekstrawaganckiego musującego wina. Prezentację zorganizowało Centrum Wina, a poprowadziła ją Gwénaëlle Ramond, Ambasador marki, C.V. Champagne Nicolas Feuillatte, która nie tylko wprowadziła gości w tajniki produkcji szampana z Chouilly - serca Szampanii, ale również zaprezentowała historię jego powstania.
Miejscowość Chouilly położona jest 150 km na północny wschód od Paryża. Na terenie 320 wiosek, na nasłonecznionych, wapiennych stokach uprawia się winogrona - Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, z których wytwarza się najwytworniejsze i najwyżej cenione wino musujące na świecie - szampan.
Produkuje się go tzw. metodą szampańską, polegającą na przeprowadzeniu w butelce drugiej fermentacji wina, w wyniku której powstają bąbelki (dwutlenek węgla), następnie wino poddaje się leżakowaniu na osadzie (przez 15 m-cy rośnie aromat) i przeprowadzeniu procesów: wstrząsania i odwracania butelek szampana, co powoduje przesuwanie się powstałego podczas drugiej fermentacji osadu do szyjki butelki. Osad ten, skupiony w pobliżu szyjki butelki (butelka odwrócona już jest do góry dnem), zanurza się w schłodzonej solance, wskutek czego wino i osad w szyjce zamarzają. Po usunięciu korka, zamarznięta bryłka wina i osadu zastaje wypchnięta z butelki. Teraz po uzupełnieniu butelki mieszaniną wina lub wina i cukru z trzciny cukrowej otrzymujemy szampan - extra brut, brut, extra sec, sec demi-sec.
35 lat pasji i kreacji Nicolas Feuillatte (Pan Feuillatte liczy sobie 85 lat) przyniosło ogromny sukces. Jego szampan - numer jeden we Francji znalazł się w prestiżowej piątce szampanów na świecie, ze sprzedażą 8 mln butelek w roku 2010.
Prezentacja szampana z domu Nicolas Feuillatte w "Wersalonie" Skarbca wina to podkreślenie pozycji i znaczenia restauracji serwującej wina, których selekcjonerem jest zamościanin Jerzy Kruk, reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata Sommelierów.
Jak powiedziała Ewa Kruk - wraz z mężem Sylwestrem właścicielka Skarbca Wina - restauracja jest bardzo dobrym klientem Centrum Wina.
- Zapotrzebowanie naszej restauracji na wino stale rośnie. Część zużywamy do przygotowania potraw, ale zamościanie i goście na dobre polubili wino, które serwujemy. Sądzimy, że ta tendencja będzie się utrzymywać i dlatego tworzymy sklep, w którym będzie sprzedawane tylko wino, a sprzedaż poprzedzona będzie degustacją w towarzystwie sommeliera, czyli znawcy win, który doradzi klientowi które wino do danej potrawy czy na okoliczność święta - jest najbardziej odpowiednie.
Z informacji uzyskanej od Gwénaëlle Ramond wynika, że zamojska restauracja jest jedyną na Lubelszczyźnie, w której przeprowadziła ona prezentację i degustację szampana marki Nicolas Feuillatte. W tym celu specjalnie przyleciała z Paryża, podkreślając, że okolica jest tak wyjątkowo piękna, że znakomicie wpisuje się w unikalny smak francuskiego wina i szampana, którego jest ambasadorem, a jak wiadomo szampany to najbardziej eleganckie z trunków więc w tak eleganckim mieście powinny być serwowane, a w szczególności w restauracji z ambicjami.
* * *
O związkach Zamościa z Francją można długo opowiadać. Oto najważniejsze z nich. Jan Zamoyski, fundator Zamościa, zanim uzyskał tytuł doktora uczelni w Padwie kształcił się w paryskim College Royal. Kilka lat później przewodził poselstwu polskiemu (1573 r.) i w katedrze Notre-Dame w Paryżu przyjmował przysięgę księcia Henryka Andegaweńskiego na pacta conventa, która była warunkiem otrzymania przez niego korony polskiej. Żoną III ordynata Jana "Sobiepana" Zamoyskiego była Maria Kazimiera margrabianka francuska z rodu de la Grange d'Arquien. Nie mam także wątpliwości, że w pałacowych piwnicach przechowywano znaczne ilości francuskiego wina, które potem serwowano zacnym gościom na komnatach pałacowych.autor / źródło: Teresa Madej dodano: 2011-05-23 przeczytano: 15148 razy.
Zobacz podobne:
Warto przeczytać:
|
|
Warning: include(prawa-gl.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 756
Warning: include(prawa-gl.inc) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 756
Warning: include() [function.include]: Failed opening 'prawa-gl.inc' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/klient.dhosting.pl/wbrzyski/zamosconline.pl/public_html/img/text.php on line 756
|
- - - - POLECAMY - - - -
|