|
Jubileuszowe "Smaki Zamościa i Roztocza" z certyfikatemZupa z soczewicy z kulkami mięsnymi, zrazy po obszańsku, gryczak kresowy i nalewka sosnowa to liderzy konkursu "Smaki Zamościa i Roztocza" odbywającego w ramach Festiwalu Produktu Lokalnego podczas XX Jarmarku Hetmańskiego w Zamościu (7.06.).
Przypomnijmy, że celem konkursu jest promocja produktów tradycyjnych i regionalnych zamojsko-roztoczańskiej kuchni i tradycji kulinarnych, wyłonienie najbardziej atrakcyjnych produktów turystycznych Regionu, kultywowanie i odtwarzanie potraw kuchni narodów, które w przeszłości kształtowały wizerunek Miasta i regionu Roztocza, podnoszenie atrakcyjności turystycznej Miasta i Regionu, promowanie zamojskich wytwórców żywności oraz popularyzacja naszych regionalnych tradycji kulinarnych oraz poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych osadzonych głęboko w naszej tradycji, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami według tych samych receptur.
Komisję konkursową tworzyli: Andrzej Baczkowski - Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego (przewodniczący jury), Agnieszka Grabska - Biuro Promocji, Informacji i Obsługi Inwestora Urzędu Miasta Zamość, Andrzej Nadra - Lokalna Organizacja Turystyczna "Zamość i Roztocze", Barbara Fatyga - Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego, Jadwiga Piotrowicz - "Piekarz Polski", Zofia Socha - Zamojski Dom Kultury i Małgorzata Ławecka - manager Cukierni "Tadek" na Wschodnią Polskę.
Zgłoszone wyroby - gastronomiczne, wypieki, chleby, ciasta i nalewki były oceniane z uwagi na: wygląd i cechy zewnętrzne, walory smakowe i powiązanie z tradycją i historią regionu. Komisja konkursowa kierując się powyższymi kryteriami stwierdziła, że wszystkie zaprezentowane wyroby są wysokiej jakości pod względem smakowym i estetycznym. Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze" oraz punkty w dziale wyroby gastronomiczne - "zupy" przyznano: pierwsze miejsce za zupę z soczewicy z kulkami mięsnymi dla Restauracji "Padwa" z Zamościa, II miejsce za żurek z twarogiem i jajem zielononóżki dla Zagrody "Roztocze" Henryk Kaproń oraz III miejsce za zupę koszarową dla Restauracji "Carskie Koszary" z Zamościa.
W dziale wyroby gastronomiczne - "drugie danie", Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze" oraz nagrody otrzymali: Zagroda Roztocze Henryk Kaproń za zarazy po obszańsku, II miejsce przypadło Krystynie Garbata Gmina Szczebrzeszyn Koło Gospodyń Wiejskich w Wielączy Kolonii za fuszer z lebiodą i sadzonym jajkiem, a trzecie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu za pierogi kresowe z hrabskiego dworu.
Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze" oraz nagrody w dziale "wypieki, chleby, ciasta" przypadły: I miejsce za gryczak kresowy Restauracji "Carskie Koszary" Lucjana Wójtowicza z Zamościa, II miejsce za pączek kapuściany trafiło do Jadwigi Sidor z Koła Gospodyń Wiejskich z Zadnogi, III miejscem nagrodzono maczajdy jabłkowe Krystyny Garbata z Gminy Szczebrzeszyn Koło Gospodyń Wiejskich w Wielączy Kolonii.
Oceniono także nalewki i przyznano również Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze" oraz nagrody. Najlepszą okazała się nalewka sosnowa Aleksandry Łopuszyńskiej z Koła Gospodyń Wiejskich z Zadnogi, całkiem niezłą, z drugą lokatą okazała się orzechówka Zagrody Roztocze, a na III miejscu znalazła się nalewka pigwowa roztoczańska, wyprodukowana przez Restaurację "Padwa" Marianny i Stanisława Fostakowskich.
Komisja konkursowa przyznała także wyróżnienia, które otrzymali: Iwona Hetman z Koła Naukowego Turystyki Żywieniowej przy Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Szymona Szymonowica w Zamościu za krem z zsiadłego mleka z owocami i miodem; Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu za lubelski deser truskawkowy. Uznanie i wyróżnienie jury zyskała także zupa z jagnięciny po ormiańsku przygotowana przez "Artur" Gagik Melkonyan Grill Bar z Lublina.
Bardzo pozytywnie ocenia konkurs kulinarny Piotr Kubina, prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze", współorganizator XX Jarmarku Hetmańskiego i Festiwalu Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza". - Były ciekawe potrawy i bardzo smaczne, co jest optymistyczne. Idealna sprawą byłoby zaprezentowanie kuchni narodowych tych nacji, które mieszkały w Zamościu przez wieki. Popracujemy nad tym, aby zreorganizować konkurs kulinarny. Jest potrzeba zadbania o większą ilość uczestników, bo jest to duża atrakcja dla Jarmarku - przyobiecał Piotr Kubina.
My widzimy scenariusz, kiedy to następnego dnia po ogłoszeniu wyników konkursu, na Rynku Wielkim, w ustalonych godzinach serwowanoby za odpłatnością - nagrodzone wyroby. Wówczas mogłyby na gorąco zyskać uznanie nie tylko w oczach i w kubkach smakowych członków jury, ale także konsumentów, mieszkańców Zamościa i gości Jarmarku Hetmańskiego.
Prezes LOT "Zamość i Roztocze" uważa, że przyznanie Certyfikatów to znaczący element promocji oraz powód do dumy, zarówno dla zwycięskich restauracji, jak i dla wyrobów gastronomicznych. Dlatego też, z powodu braku tym razem kuchni kozackiej, zaproszono z Lublina Ormian z ich specjałami, które cieszyły się zainteresowaniem uczestników XX Jarmarku Hetmańskiego. Ponadto LOT rozważa nawiązanie ściślejszej współpracy z Ukrainą, ze Lwowem, który jest ważny dla rozwoju turystyki w Zamościu i na Roztoczu. Nie ma wątpliwości, że skorzystałyby na tym ukraiński i polski sektor turystyczny.
Organizatorami XX Jarmarku Hetmańskiego byli: Urząd Miasta Zamościa i Zamojski Dom Kultury. autor / źródło: Teresa Madej dodano: 2014-06-08 przeczytano: 9480 razy.
Zobacz podobne:
Warto przeczytać:
|
|
|
|