|
27. Jarmark Hetmański na Rynku WielkimJuż po raz 27. w Zamościu odbyła się na Rynku Wielkim w Zamościu impreza promocyjno-handlowa, przypominająca mieszkańcom i turystom o rocznicy nadania miastu praw miejskich przez króla Stefana Batorego 12 czerwca 1580 roku (5-6.06.).
Atrakcją Jarmarku są Targi Sztuki Ludowej, w których uczestniczą twórcy ludowi z całej Polski, prezentując unikatowe wyroby ludowego rzemiosła, a także zdrową żywność. Jarmarkowi towarzyszą też Targi Kolekcjonerskie z udziałem kolekcjonerów z całej Polski. Promować swoje wyroby przyjeżdżają producenci i handlowcy z całego kraju.
W ramach Jarmarku odbył się Festiwal Produktu Lokalnego. Jury konkursu "Smaki Zamościa i Roztocza 2021", organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną "Zamość i Roztocze" oraz Zamojski Dom Kultury, rozstrzygnęło konkurs na potrawę regionalną.
Celem konkursu są przede wszystkim promocja kuchni i tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza oraz kultywowanie i odtworzenie potraw kuchni narodów, które kształtowały kulturę kulinarną Zamościa i Roztocza. Konkurs podnosi także atrakcyjność turystyczną i promuje producentów żywności i regionalnych potraw.
Komisja konkursowa "Smaki Zamościa i Roztocza 2021" w składzie: Marcin Sikora (Przewodniczący) - Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu, Damian Miechowicz - Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze" Andrzej Wnuk - Prezydent miasta Zamość, Marek Gajewski - Inspektor w wydziale Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość, Magdalena Kubina - restaurator, właściciel restauracji "Muzealna - Ormiańskie piwnice" i Dominika Lipska - przewodnik, Prezes stowarzyszenia "Turystyka z pasją" - stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym.
Oceniła łącznie 17 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek), decydując jednocześnie o przeniesienie dwóch wyrobów do innych kategorii. Dotyczyło to "Piroga biłgorajskiego w wersji fit", który z "wypieków" został przeniesiony do kategorii "wyroby gastronomiczne", oraz "Tartego placka", który z "wyrobów gastronomicznych" został przeniesiony do "wypieków".
Po głosowaniu komisja zdecydowała się przyznać następujące nagrody:
W kategorii "Wyroby gastronomiczne"
3. miejsce: Smarowidło szopinieckie - KGW w Szopinku
2. miejsce: Zamojskie wiosenne pesto - KGW w Szopinku
1. miejsce: Piróg biłgorajski w wersji fit - Fit My Day - catering dietetyczny
W kategorii "Wypieki"
3. miejsce: Chlebek - samo zdrowie - KGW w Szopinku
2. miejsce: Stefanka - KGW w Chomęciskach Dużych
1. miejsce: Miodownik - Restauracja "Cud Miód" w Tomaszowie Lubelskim
W kategorii "Nalewki"
3. miejsce: Nalewka z malin - KGW w Szarowoli
2. miejsce: Nalewka czarno-biała - KGW w Szopinku
1. miejsce: Nalewka z czerwonych porzeczek z miętą - KGW w Chomęciskach Dużych.
Piękna pogoda sprzyjała handlowcom, rzemieślnikom i kupującym. Było gwarno, muzycznie i tanecznie. Jak to na jarmarku. Gości i handlowców radował swoimi występami Zespół Pieśni i Tańca "Zamojszczyzna". Należy przyznać, iż po tak długiej rozłące, była to przednia zabawa. autor / źródło: redakcja, foto: Mirosław Chmiel dodano: 2021-06-09 przeczytano: 5567 razy.
Zobacz podobne:
Warto przeczytać:
|
|
|
|