|
Udziec z Tomaszowa hitem regionuUdziec pieczony w rumianej skórce wiśniowej jest potrawą najbardziej powiązaną z tradycjami i historią regionu Zamościa i Roztocza. Tak zdecydowała komisja oceniająca konkurs "Smaki Zamościa i Roztocza" podczas Festiwalu Produktu Lokalnego, odbywajacego się w ramach XIV Jarmarku Hetmańskiego (6-8 czerwca).
Celem konkursu było wypromowanie walorów i tradycji kulturalnych Zamościa i Roztocza, kultywowanie i odtworzenie potraw kuchni narodów, które w przeszłości kształtowały wizerunek Zamościa oraz podnoszenie atrakcyjności turystycznej regionu.
Jednym słowem - chodziło o to, by na naszych stołach zakrólowały potrawy, które były niegdyś przysmakami kuchni dworskich i chłopskich.
Do konkursu przystapiły:
- Restauracja Staropolska z potrawami: udziec pieczony w rumianej skórce wiśniowej, baba ziemniaczana, pierogi wiejskie, flaki po zamojsku;
- Gmina Janów Lubelski wystawiła: Łupcie Potockie - Elżbieta Sałacińska, Gryczak Janowski - Alina Myszak, Żurawinówka Momocka - Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Janowskiego, Janowska Nalewka Miodowa - Teresa Ciosmak.
- Gmina Zamość zgłaszając: Pierogi (gotowane) - Elżbieta Siemko (Bortatycze), Pączki Ziemniaczane - KGW Białobrzegi;
- Koło gospodyń wiejskich w Smoryniu zgłaszając Hołupcie.
Profesjonalna Komisja wystapiła w składzie:
- Barbara Fatyga - sekretarz Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego
- Jadwiga Machulewska - Dyrektor Wydziały Promocji, Kultury i Spraw Społecznych
- Andrzej Kudlicki - Lokalna Organizacja Turystyczna "Zamość i Roztocze"
- Michał Fajbusiewicz - redakcja "Angora" i "Moda i Styl".
Wyroby ocenianie były według ich wyglądu i cech zewnętrznych, walorów smakowych i powiązania z tradycjami i historią regionu Zamościa i Roztocza. Komisja Konkursowa była zdania, że wszystkie zaprezentowane wyroby są wysokiej jakości pod względem smakowym i estetycznym.
Były jednak potrawy lepsze i najlepsze. Bezkonkurencyjny okazał się kucharz z z Tomaszowa Lub.
Komisja przyznała Puchar "Smaki Zamościa i Roztocza" ufundowany przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego oraz Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej "Smaki Zamościa i Roztocza":
- Restauracji "Staropolska" z Tomaszowa Lubelskiego za: Udziec Pieczony w Rumianej Skórce Wiśniowej,
- Alinie Myszak z Kocudzy za Gryczaka Janowskiego. Dostało
- Stowarzyszeniu Kobiet Powiatu Janowskiego za: Żurawinówkę Momocką
- dla Koła Gospodyń Wiejskich z Białobrzeg za: Pączki Ziemniaczane
- Restauracji " Staropolska " z Tomaszowa Lubelskiego za: Pierogi Wiejskie.
Wyróżnienia Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze" otrzymały:
- Elżbieta Siemko - Koło Gospodyń Wiejskich w Bortatyczach za: Pierogi Gotowane
- Elżbieta Sałacińska - Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Janowskiego za: Łupcie Potockie
- Resturacja " Staropolska" z Tomaszowa Lubelskiego za: Flaki po Zamojsku
- Teresa Ciosmak - Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Janowskiego za: Nalewkę Miodową.
Wyróżnienie specjalne Komisji przyznano dla Stowarzyszenia Kobiet Ziemi Janowskiej za produkt nie zgłoszony do konkursu " Jerzynówkę - Nalewkę Janowską".
Przyznano również Dyplom za I miejsce dla Restauracji " Staropolska" z Tomaszowa Lubelskiego za Babę zmiemniaczaną. "Staropolska" do kompletu otrzymała Dyplom za bogatą, atrakcyjną ofertę kulinarną potraw nawiązujących do tradycji i historii Zamościa i Roztocza.
Za atrakcyjną prezentację oferty turystycznej Ziemi Janowskiej i potraw nawiązujących do tradycji i historii Zamościa i Roztocza wyróżnienie przypadło Gminie Janów Lubelski.
Puchar i Nagrodę rzeczową konkursu "Smaki Zamościa i Roztocza" ufundowało Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego dla Restauracji "Staropolska" z Tomaszowa Lubelskiego za atrakcyjną, bogatą i ciekawą prezentację potraw regionalnych nawiązujących do tradycji i historii Zamościa i Roztocza.
Proszę mi wierzyć, potrawy były palce lizać. Staropolskim zwyczajem częstowano wszystkich chętnych pierogami i mięsami pieczonymi. Pierwszeństwo w degustowaniu potraw i nalewek miała jednak komisja, która z "niejednego pieca chleb jadła" i najlepsze przysmaki wybrała. autor / źródło: Teresa Madej fot. Wojciech Czerwieniec dodano: 2008-06-09 przeczytano: 16586 razy.
Zobacz podobne:
Warto przeczytać:
|
|
|
|