|
W Zamościu wybrano najlepsze smaki LubelszczyznyW niedzielę na terenach fortecznych Twierdzy Zamość przy bastionie VII odbył się konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" organizowany na poziomie województwa lubelskiego przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Mieszkańcy Zamościa oraz turyści mieli możliwość degustacji około dwustu potraw regionalnych charakterystycznych dla kuchni i tradycji Lubelszczyzny. Do Zamościa zjechali wystawcy z najodleglejszych zakątków Lubelszczyzny.
Była to dla nich okazja pokazania tego, co w kuchni tradycyjnej regionu lubelskiego jest najlepsze, a zarazem walka o laury w 12. edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów".
Wyniki 12. edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów"
NAGRODY INDYWIDUALNE:
Nagroda Posła do Parlamentu Europejskiego Arkadiusza Bratkowskiego za "najciekawszy produkt z Zamojszczyzny":
Dorota Czernoba (Dąbrowa, gmina Krynice)
Szynka gospodarza
Nagroda marszałka województwa lubelskiego Krzysztofa Hetmana za "oryginalny produkt":
Tomasz Kostrubiec "Olejarnia świąteczna" (Ruszów, gmina Łabunie)
Olej z rydzyka
Nagroda dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska za "najsmaczniejszy produkt":
Zakład Leczniczy "Uzdrowisko Nałęczów" SA
Pasztet "Baba"
Pierożki jabłkowe
Nagroda prezydenta Zamościa za "produkt z Roztocza":
Andrzej Kudlicki (Trzepieciny, gmina Adamów)
Sosnówka roztoczańska
Nagrody - grupa "PRODUKTY REGIONALNE"
I kategoria: ZWIERZĘCE
1. podkategoria "przetwory mięsne":
Ewa Drozd
Z.P.Ż. KEDAM (Glinny Stok, gmina Siemień)
Pasztet z gęsiej wątróbki luksusowy
2. podkategoria "przetwory z ryb":
Agnieszka Pietrasiak (Żyrzyn) Szczupak marynowany)
3. podkategoria "nabiał":
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie
Masło Extra z Bychawy
4. podkategoria "miody":
Mieczysław Janik (Pszczela Wola, gmina Strzyżewice)
Miód łąkowy
II. Kategoria: ROŚLINNE
1. podkategoria "przetwory owocowe":
Janina Bańka (Kraśnik)
Gruszkowa marmoladka
2. podkategoria "przetwory warzywne":
Jan Renkowski
Towarzystwo Popularyzacji Piękna Polesia (Kołacze, gmina Stary Brus)
Borowiki marynowane
3. podkategoria "produkty zbożowe":
Joanna Rodzik
Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu "Sch" (Opole Lubelskie)
Chleb razowy
4. podkategoria "wyroby cukiernicze"
Anna Sawa
Jabłonna Majątek (gmina Jabłonna)
Piernik żydowski
III. Kategoria: NAPOJE
1. podkategoria "napoje bezalkoholowe":
Grzegorz Maryniowski F.H.U. BIOGRIM (Wojciechów, gmina Łaziska)
Naturalny sok jabłkowo-burakowy
2. podkategoria "napoje alkoholowe":
Tomasz Solis (Mikołajówka, gmina Urzędów)
Jabłkówka z Mikołajówki
IV. Kategoria: MIESZANE
Wiesława Popik (Żdżanne, gmina Siennica Różana)
Kaszanka pieczona
NOMINACJE DO TYTUŁU "PERŁY 2013" (PRODUKTY REGIONALNE)
Wiesław Wójcik (Zezulin Pierwszy, gmina Ludwin)
Dzik pieczony w skórze z farszem
Anna Sawa (Jabłonna Majątek, gmina Jabłonna)
Piernik lubelski
Grzegorz Maryniowski F.H.U. BIOGRIM (Wojciechów, gmina Łaziska)
Naturalny sok jabłkowy
Gminne Koło Aktywnych Kobiet (Fajsławice)
zestaw nalewek (Nalewka lubczykowa, Nalewka z szałwi, Nalewka piołunowa, Nalewka z arcydzięgla, Nalewka tymiankowa, Nalewka z czarnego bzu, Nalewka z karczocha, Nalewka nagietkowa)
Nagrody - grupa "GASTRONOMIA":
1 miejsce
Przedsiębiorstwo Społeczne "ProBono" Sp. z o.o. (Lublin)
- Pierogi podrobowe z kaszą gryczaną
- Zrazy wołowe zawijane w sosie z grzybów leśnych z dodatkami
2 miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich (Karczmiska)
- Zupa Sałaciaka
- Kasza jaglana z grochem
3 miejsce
Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach (Biała Podlaska)
- Chłodnik szczawiowy
- Żeberka po chłopsku z dodatkiem kaszy i surówki z kapusty kwaszonej białej
Wyróżnienie
Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego (gmina Terespol)
- Zupa nadbużańska
- Pierogi żniwne
NOMINACJE DO TYTUŁU "PERŁY 2013" (GASTRONOMIA)
Gminne Koło Aktywnych Kobiet (Fajsławice)
- Zupa szczawiowa
- Karp pieczony w ziołach
Restauracja Koncertowa s.c., J. Wójcik, Z. Wójcik (Lublin)
- Zupa jabłkowa z suszonymi jabłkami i zacierkami kruszonymi
- Izbickie golasy zawijane w liście chrzanowe
autor / źródło: red. dodano: 2013-07-16 przeczytano: 6214 razy.
Zobacz podobne:
Warto przeczytać:
|
|
|
|