www.zamosconline.pl - Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu
Zamość i Roztocze - redakcja Zamość i Roztocze - formularz kontaktowy Zamość i Roztocze - linkownia stron Zamość i Roztocze - komentarze internautów Zamość i Roztocze - reklama Zamość i Roztocze - galeria foto
Redakcja Kontakt Polecamy Komentarze Reklama Fotogaleria
Witaj w piątek, 26 kwietnia 2024, w 117 dniu roku. Pamiętaj o życzeniach dla: Marzeny, Klaudiusza, Wiliama.
Kwietniowe przysłowia: Po Urbanie chwile jakie i lato takie. [...]

Turystyka: Noclegi, Jedzenie, Kluby i dyskoteki, Komunikacja, Biura podróży Rozrywka: Częst. radiowe, Program TV, Kina, Tapety, e-Kartki, Puzle, Forum Służba zdrowia: Apteki, Przychodnie, Stomatologia Pozostałe: Kościoły, Bankomaty, Samorządy, Szkoły, Alfabet Twórców Zamojskich

www.zamosconline.pl Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu


\Home > W naszym mieście


- - - - POLECAMY - - - -




Najlepsze "Smaki Zamościa i Roztocza" 2010

W ramach Festiwalu Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza" odbyła się konkursowa prezentacja regionalnych potraw, wypieków, chleba i ciast oraz nalewek. Najwięcej nagród za swoje wyroby otrzymali Zofia i Henryk Kaproń z "Zagrody Roztocze" w Obszy (5.06.).



Komisja Konkursowa kierując się powyższymi kryteriami stwierdziła, iż wszystkie zaprezentowane wyroby są wysokiej jakości pod względem smakowym i estetycznym. Jak powiedział Jacek Jakubczak ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Lubelski - ocenie poddano wygląd i cechy wewnętrzne, walory smakowe oraz powiązanie z tradycjami i historią Regionu Zamojskiego i Roztocza.

W dziale potraw gastronomicznych Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze" SMAKI ZAMOŚCIA - I miejsce za bobówkę obszańską otrzymali: Zofia i Henryk Kaproń z "Zagrody Roztocze" w Obszy. Jak objaśniał kucharz - bobówka obszańska to zupa krem, który stanowi szczaw, bób i jajko oraz kołduny faszerowane bobem. Ponoć coś rewelacyjnego.



Właścicieli Zagrody nagrodzono również drugim miejscem za wyborne polędwiczki roztoczańskie z dziczyzny. Gryczak z boczkiem w sosie grzybowym zaowocował III miejscem dla Magdaleny Kubiny z restauracji "Muzealna" w Zamościu.



W tej kategorii przyznano jeszcze dwa Wyróżnienia Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze" za golasa roztoczańskiego dla restauracji "Padwa" Marianny i Stanisława Fostakowskich z Zamościa oraz za siekane gołąbki dla Koła Gospodyń Wiejskich Koziarnia gm. Krzeszów.

W dziale wypieki, chleby i ciasta najsmakowitszy okazał się piróg gryczany lubelski z piekarni Haliny i Tadeusza Pęzioł z Lublina. II miejsce otrzymała Anna Sawa z Gospodarstwa Agroturystycznego "Sawanna" z Jabłonnej za piernika lubelskiego o kilkutygodniowym terminie do spożycia. Trzecie miejscem nagrodzono gryczaka janowskiego - wypiek Ewy Futa z Janowa Lubelskiego.



Bezkonkurencyjną okazała się "Nalewka z brusznicy leśnej" wyprodukowana przez Zofię i Henryka Kaproń z "Zagrody Roztocze" w Obszy. Równie dobra była, według komisji, której członkowie niezależnie oceniali wszystkie wyroby, "Malinówka z Czartosowej", zgłoszona do konkursu przez Ewę Futa z Janowa Lubelskiego. Aprobatę i III miejsce uzyskała "Janowska nalewka miodowa" według receptury Teresy Ciosmak z Janowa Lubelskiego.

Zwycięzcy w nagrodę otrzymali Certyfikaty, puchary i nagrody rzeczowe niezbędne w kuchni i przy produkcji nalewek.



Jak zapewniał Jacek Jakubczak, wszyscy, którzy wzięli udział w konkursie są wygrani. Potrawy były znakomite, co zdecydowanie utrudniło pracę komisji. Ten sukces to owoc dobrej pracy - podkreślała Mirosława Gałan prezes Zarządu Multi Frigo. Gratulacje składał również Marcin Zamoyski Prezydent Zamościa zasiadający w komisji konkursowej. Obok profesjonalistów, potrawy, wypieki i nalewki oceniał także Mer Eugeniusz Januszewicz z partnerskiej Żółkwi, który serdecznie dziękował za zaproszenie na Jarmark Hetmański. To Roztocze, na którym wszyscy mieszkamy łączy nas wszystkich, ta ziemia jednakowo sprzyja nam jako sąsiadom - powiedział Mer Januszewicz i zapraszał na Festiwal do Żółkwi, gdzie produkty mają taki sam smak, jakość i tacy sami ludzie je przygotowują.


autor / źródło: Teresa Madej
dodano: 2010-06-08 przeczytano: 4418 razy.












- - - - POLECAMY - - - -




Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu - Twoje źródło informacji

Wykorzystanie materiałów (tekstów, zdjęć) zamieszczonych na stronach www.zamosconline.pl wymaga zgody redakcji portalu!

Domeny na sprzedaż: krasnobrod.net, wdzydze.net, borsk.net, kredki.com, ciuchland.pl, bobasy.net, naRoztocze.pl, dzieraznia.pl
Projektowanie stron internetowych, kontakt: www.vdm.pl, tel. 604 54 80 50, biuro@vdm.pl
Startuj z nami   Dodaj do ulubionych
Copyright © 2006 by Zamość onLine All rights reserved.        Polityka prywatności i RODO Val de Mar Systemy Komputerowe --> strony internetowe, hosting, programowanie, bazy danych, edukacja, internet