|
Festiwalu Polskiej Żywności wolnej od GMO - programJuż po raz trzeci Stowarzyszenie Rolników i Konsumentów - Kukiz'15 organizuje Festiwal Polskiej Żywności wolnej od GMO. Bezpośrednio od Rolnika. Festiwal odbędzie się 4 maja na Rynku Wielkim w Zamościu.
- Głównym celem Festiwalu jest promocja zdrowej, nieprzetworzonej żywności wyprodukowanej przez lokalnych producentów. Festiwal ma charakter społeczno-kulturalny, a jego istotnym założeniem jest promocja zdrowego stylu życia, krzewienie właściwych postaw oraz nawyków żywieniowych wśród społeczności regionu - mówi poseł Jarosław Sachajko, przewodniczący Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Rolników i Konsumentów - Kukiz'15 .
Program
10.00 Rozpoczęcie festiwalu
PANELE DYSKUSYJNE
11.00 Rola gospodarstw rodzinnych w polskim rolnictwie
12.30 Konopie- niedocenione możliwości
14.00 Pomóżmy pszczołom- pszczoły pomogą nam
15.30 Uprawa i żywność genetycznie modyfikowana
WYSTĘPY ZESPOŁÓW
10.30 Vocantes
13.30 Złoty Tabor
15.00 Kapela Siennica
16.30 Koncert MUS
18.00 Koncert Rdza
12.00 "Pszczeli konkurs" dla dzieci z nagrodami
Podczas Festiwalu odbędzie się jarmark zdrowej żywności i produktów lokalnych.
Uczestnicy dyskusji :
1. Iwona Zając - Siedlisko Boguszka. Niewielkie siedlisko położone w centrum Roztocza Środkowego. Od 11 lat Pani Iwona stara się prowadzić ogród naturalny bez użycia chemii. W roku 2017 podjęła kroki mające na celu przejście na wyższy poziom czyli permakulturę. Bardzo ważna jest tu idea samowystarczalności i suwerenności żywnościowej. Pani Iwona chce pokazać, że mikro gospodarstwa mają szansę istnienia i mogą dobrze prosperować. Siedlisko dysponuje niewielkim sadem, który właściciele chcą przekształcić na food forest oraz dużą szklarnią, w której uprawiane są warzywa. Oprócz tego jest sporo ziół. Wciąż jest dużo celów do zrealizowania i mnóstwo pracy. Pani Iwona ukończyła kurs zielarz-fitoterapeuta organizowany przez PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie. Zbiera zioła ze stanu dzikiego i przetwarza je na własne potrzeby. Propaguje dzikie rośliny jadalne i zioła. W wolnym czasie zajmuje się również garncarstwem i rękodziełem artystycznym.
2. Bożena Stępień - zastępca dyrektora Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, nauczyciel w Technikum Pszczelarskim.
3. Dr Marek Chmielewski - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, współpracuje z MRiRW w komisji ds. pszczół, przedstawiciel Polski w COPA COGECA w Brukseli do spraw pszczelarstwa.
4. Katarzyna Dytrych - przyrodniczka i ekspert programu "Z Kujawskim pomagamy pszczołom" .
5. Piotr Puchalski BIOFOOD Roztocze - prezes grupy producenckiej BIO-FOOD ROZTOCZE SP. Z O.O.
Członek POLSKIEJ IZBY TECHNOLOGII I WYROBÓW NATURALNYCH, samorząd gospodarczy na rzecz biologizacji i zrównoważonego rozwoju.
6. Prof. dr hab. Ewa Solarska- Pracownia Żywności Ekologicznej Pochodzenia Roślinnego,
7. Monika Podsiadła - animator permakultury i dyplomowany pedagog. Zamiłowana ogrodniczka dysponująca szeroką wiedzą z zakresu permakulturowych upraw i sadownictwa. Od ponad 15 lat prowadzi swój ogród permakultury, pomagała zakładać wiele takich ogrodów na terenie kraju. Prowadzi warsztaty permakultury, kursy edukacyjne w szkołach różnych stopni na temat ekologii, biologicznych upraw roślin i kompostowania.
8. Beata Wojtkowska - Absolwentka architektury wnętrz ASP w Krakowie i projektowania architektonicznego G.R.Rietveld Academy w Amsterdamie, członek holenderskiego Stowarzyszenia Integralnej Biologicznej Architektury VIBA.
Od kilku lat prowadzi w Krakowie Fundację Królewski Szlak zajmującą się promocją innowacyjnych metod budowlanych oraz wdrażaniem zasad zrównoważonego rozwoju w budownictwie. Specjalizuje się w projektowaniu autonomicznych i energooszczędnych budynków z naturalnych materiałów, uwzględniających zasady Geometrii Fraktalnej i feng shui .
9. Mgr inż. Przemysław Brzyski - pracownik Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej. Prowadzi zajęcia z Ekologicznych Materiałów Budowlanych, Budownictwa Ogólnego i Energooszczędnego. Zajmuję się pracami badawczymi nad wykorzystaniem konopi w budownictwie.
10. Jacek Kościółek - członek Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO; przedstawiciel Sądeckiej Kooperatywy Spożywczej,
11. Zbigniew Chajęcki - Licencjonowany Doradca ProBiotechnologii. Założyciel Polskiej Izby Technologii i Wyrobów Naturalnych. Rolnik z okolic Warki, który od 2010 roku stosuje pożyteczne mikroorganizmy w swoich sadach. Na 12 ha uprawia jabłonie, grusze, czereśnie, śliwy i brzoskwinie. Członek Kooperatywy Spożywczej "Dobrze".
12. Marlena Sadowska - Warszawska Kooperatywa Spożywcza. Gospodarstwo Pni Marleny przechodzi właśnie weryfikację pod kątem spełniania wymogów jako gospodarstwo ekologiczne (obecnie jest zarejestrowane jako "wolny wybieg"). Kury są karmione ekologiczną pszenicą i warzywami, np. kapustą czy jarmużem, a także tym, co same sobie znajdą w ziemi. Obecnie w gospodarstwie jest około 150 zielononóżek i 250 zwykłych niosek.
13. Jadwiga Łopata - uhonorowana, jako pierwsza osoba z Polski, Nagrodą Goldmanów, czyli tzw. ekologicznym Noblem. Założycielka Europejskiego Centrum Ekologicznego Rolnictwa i Turystyki w Polsce oraz Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC), której siedziba EKOCENTRUM znajduje się w Stryszowie koło Wadowic. Miejsce jest nastawione na samowystarczalność żywnościową i energetyczną. Bazuje na trzech mocnych filarach: bioróżnorodność, samowystarczalność i łączenie tradycji z nowoczesnością. EKOCENTRUM ICPPC zostało uhonorowane nagrodą Energy Globe National Award jako jeden z najlepszych projektów ekologicznych na świecie oraz wyróżnienie w kategorii eko-projekt w konkursie "Eko-Liderzy 20-lecia". Jadwiga Łopata doprowadziła również do powstania sieci polskich gospodarstw ekologicznych, które oferują spędzenie wolnego czasu na swoim terenie oraz poszerzanie wiedzy na temat korzyści z eko-rolnictwa.
14. Dr inż. Roman Andrzej Śniady - Niezależny ekspert w dziedzinie rolnictwa ekologicznego. Naukowiec, wykładowca, szkoleniowiec, doradca, biegły, pierwszy dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, założyciel wielu stowarzyszeń pozarządowych i fundacji, były członek Regionalnej Rady Ochrony Przyrody. Członek koalicji "POLSKA WOLNA OD GMO".
15. Justyna Pargiela - Ziołoznawca i towaroznawca ziół, kosmetyków i żywności funkcjonalnej. Słuchaczka kursu Zielarz - Fitoterapeuta w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach, córka leśnika wychowana w lesie, wegetarianka od 18 roku życia. Propagatorka jedzenia dzikich roślin jadalnych, fascynatka octowania i kiszenia stokrotek. Prowadzi profil DziczeJemy. Justyna: "Z założenia DziczeJemy to przeciwieństwo ruchów "cywilizujących" nasze społeczeństwo, które w rezultacie nas odczłowieczają, odciągają od natury, korzeni, przeszłości i historii. I od ZDROWIA. Kuchnia naszych przodków była różnorodna, mimo jej skromności w naszym mniemaniu. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy, jak uważamy, ale jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku. Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły. Rośliny rosnące w dziczy łąk i lasów mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tę siłę, którą same muszą mieć, żeby przetrwać".autor / źródło: red. dodano: 2018-04-27 przeczytano: 11928 razy.
Zobacz podobne:
Warto przeczytać:
|
|
|
|