www.zamosconline.pl - Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu
Zamość i Roztocze - redakcja Zamość i Roztocze - formularz kontaktowy Zamość i Roztocze - linkownia stron Zamość i Roztocze - komentarze internautów Zamość i Roztocze - reklama Zamość i Roztocze - galeria foto
Redakcja Kontakt Polecamy Komentarze Reklama Fotogaleria
Witaj w niedzielę, 24 listopada 2024, w 329 dniu roku. Pamiętaj o życzeniach dla: Flory, Emmy, Pęcisława.
Listopadowe przysłowia: Grzmot listopada dużo zboża zapowiada. [...]

Turystyka: Noclegi, Jedzenie, Kluby i dyskoteki, Komunikacja, Biura podróży Rozrywka: Częst. radiowe, Program TV, Kina, Tapety, e-Kartki, Puzle, Forum Służba zdrowia: Apteki, Przychodnie, Stomatologia Pozostałe: Kościoły, Bankomaty, Samorządy, Szkoły, Alfabet Twórców Zamojskich

www.zamosconline.pl Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu


\Home > W naszym mieście


- - - - POLECAMY - - - -




Królestwo Golonki w Hotelu Zamojskim

Artykuł sponsorowany

Czas zaktualizować słynne szekspirowskie "Królestwo za konia". Okrzyk "Krwawego króla", Ryszarda III, gdyby tylko wcześniej posmakował golonki w restauracji Hotelu Orbis Zamojski, brzmiałby następująco: "Królestwo za golonkę".

O walorach smakowych i odżywczych polskiej golonki wiemy od dawna. Zajadano się tym przysmakiem na dworach ziemiańskich, w jadalniach mieszczańskich i karczmach wiejskich. Podawano ją na wiele sposobów na misach cynowych, paterach porcelanowych i talerzach ceramicznych. Pachnąca, mięciutka, rozpływająca się w ustach, jednym słowem niebo dla podniebienia. Sama poezja. Kalorii mniej niż w chipsach.



Nasz region to "zagłębie golonki". Na nieskażonym terenie, z dala od wielkich aglomeracji miejskich, od centrów przemysłowych, hodowane są "młodziutkie golonki". Jest ich u nas pod zapewne pod dostatkiem. Hotel Orbis Zamojski ogłasza alert: "Teraz golonka!".

W dobie fast foodów o golonce jakby trochę zapomniano. Właściwie to całkiem zapomniano o staropolskiej kuchni i gościnności polskiego domu. Na szczęście nie w Hotelu Orbis Zamojski. Tutaj "Golonkowy zawrót głowy" trwa od połowy listopada. Do wyboru, do smaku - golonka tradycyjnie i po królewsku. Kuchnia hotelu kusi potrawami dla pań i panów, oczywiście z golonką w roli głównej.

- Czy golonka to jest przysmak tylko dla mężczyzn? - pytam Wandę Kolenos, szefową kuchni restauracji Hotelu Orbis Zamojski.

- Nie, nie tylko. Mamy świetną golonkę z indyka, którą polecamy paniom. To pieczona golonka w towarzystwie gruszki, z żurawinami i sosem imbirowym. Brzmi rewelacyjnie i tak samo smakuje.

- A co jest takiego szczególnego w golonce, że ma szanse stać się numer w menu restauracji Oranżerii i Victorii. Jest w niej smak, pomysł czy to zobowiązanie wobec tradycji regionu? Wanda Kolenos - Myślę, że tradycyjnie lubimy golonkę i jest to związane z naszym regionem rolniczym. Kiedyś gospodarz hodował świnkę, potem trafiała na świąteczny stół, a golonka zawsze była na honorowym miejscu. My proponujemy ją w naszym menu, także jest na honorowym miejscu. Teraz, kiedy jest zimno, golonka jak najbardziej pasuje, daje siłę i zadowolenie.



- W ostatnich latach zmieniła się nieco nasza dieta, większość liczy kalorie, a niektórzy zjadają szybko coś w biegu. Jak to się ma do golonki?

- Na co dzień nie jadamy golonki, ale raz na jakiś czas, jest godna polecenia, zwłaszcza w naszej restauracji. Takiej nie ma nigdzie. Poza tym obalamy mit, że golonka jest niezdrowa. Jest delikatna, bardzo smaczna. Szczególnie zapraszam na golonkę po bawarsku, duszoną w piwie, choć właściwie mogłaby być i po zamojsku.

- Dopatrzyłam się w ofercie golonek o wschodnich klimatach, czyli zamojska golonka w stylu orientu. Te orientalne przyprawy dodatkowo pobudzają jeszcze zmysły, czyniąc potrawę niecodzienną?

- Imbir rzeczywiście dodaje nowych doznań smakowych. To dzieje się na etapie marynaty, gdzie golonka zyskuje niepowtarzalny zapach i smak. Nasi goście mogą posmakować różnych dodatków do golonki.

- Gdyby pani miała jednoznacznie ocenić, to czy golonka wieprzowa bije na głowę golonkę z indyka?

- Zdecydowanie wieprzowa. Jest kaloryczna, ale wszyscy ja lubią i trudno ja zastąpić inną potrawą. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu i talentu. Najpierw stoi sobie w przyprawach, w chłodnym miejscu około 48 godzin, marynuje się. Golonka musi pochodzić z dobrego, młodego wieprzaka.



- Ma pani zapewne jakieś tajemne zaklęcie, że golonka staje się taka krucha i rozpływająca się w ustach?

- Każdy szef kuchni ma swoje zaklęcie i my także mamy, dlatego jest taka pyszna.

* * *

Golonka jako numer jeden w menu to znakomity pomysł restauracji Hotelu Orbis Zamojski. Tylko patrzeć jak pomysłodawcy rozwiną pomysł i wykreują niezły event, wydarzenie o randze święta golonki. Taka Gala Golonki brzmi całkiem dobrze, szczególnie w oprawie białego puchu zimowego. Niezgorzej mogłaby się też prezentować w wiosennych, kolorowych nowalijkach. Moja wyobraźnia widzi już orkiestry dęte, tłumy turystów spragnionych golonki, tej w piwie, i tej po królewsku w sosie borowikowym. Choć na mnie najbardziej działa ta pieczona w towarzystwie gruszki.
Taaaka golonka!

Artykuł sponsorowany


autor / źródło: Teresa Madej
dodano: 2008-12-03 przeczytano: 13390 razy.












- - - - POLECAMY - - - -




Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu - Twoje źródło informacji

Wykorzystanie materiałów (tekstów, zdjęć) zamieszczonych na stronach www.zamosconline.pl wymaga zgody redakcji portalu!

Domeny na sprzedaż: krasnobrod.net, wdzydze.net, borsk.net, kredki.com, ciuchland.pl, bobasy.net, naRoztocze.pl, dzieraznia.pl
Projektowanie stron internetowych, kontakt: www.vdm.pl, tel. 604 54 80 50, biuro@vdm.pl
Startuj z nami   Dodaj do ulubionych
Copyright © 2006 by Zamość onLine All rights reserved.        Polityka prywatności i RODO Val de Mar Systemy Komputerowe --> strony internetowe, hosting, programowanie, bazy danych, edukacja, internet