|
Zamojski "Skarbiec Wina"Artykuł sponsorowany
W starych piwnicach panuje spokój i cisza ale dzieją się w nich rzeczy o których nie śniło się naszym filozofom. To cytat z wydanej kilka lat temu książki Eugeniusza Kabatca p.t. "Vinum sacrum i profanum". Jest to także myśl, która przyświeca właścicielce i autorkom wystroju wnętrza, ekskluzywnego lokalu usytuowanego w centrum Zamościa.
Na restaurację z domeną wina zostały zaadaptowane zabytkowe piwnice przy ulicy Staszica 27. W miejscu, gdzie powstaje winiarnia znajdował się klub kajakowy, a cofając się w bardziej odległą przeszłość, ponad cztery stulecia wstecz - skarbiec szczebrzeskich mieszczan - fundatorów całej kamienicy.
Na początku XX wieku w sąsiedniej kamienicy, pod numerem 33 mieściła się Winiarnia Szlomy Fersztendika - słynnego zamojskiego winiarza. W okresie międzywojennym w winiarni tej podejmowano dostojników państwowych, ministrów, generałów, magnatów, ordynatów, oraz przedstawicieli zamojskiego środowiska kulturalnego: pisarzy, profesorów. O winiarni tej pisał w swych wspomnieniach dr Zygmunt Klukowski. W wydanych kilka lat temu bez cenzury "Dziennikach" czytamy: Idziemy na Rynek, w głąb jakiegoś podcienia; wchodzimy w starą sień renesansową, a potem schodami pod ziemię. Piwnice oświetlone elektrycznie - ogromne. Stoją wielkie beczki z winem, omszałe, stuletnie gąsiory węgrzyna - nawet usiąść nie ma gdzie. (...) Stary Żyd (...) wita, kłania się, uprząta improwizowany stół, przynosi omszałą butelkę i gorzkie migdały.
Słowa w pełni oddają przedwojenny klimat Starego Miasta. Renesansowo-barokowa aura zamojskiej starówki, z przedsionkami, piwnicami i zakamarkami przyświeca także pomysłodawcom i twórcom restauracji "Skarbiec Wina".
Powstał lokal, nawiązujący swym wystrojem i repertuarem form do zamojskich tradycji: włoski klimat wnętrz, ornamenty, które znamy m.in. z kamienic ormiańskich i czuwające nad gośćmi anioły.
Autorkami wystroju "Skarbca Wina" są artystki Urszula Bentkowska, absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie i Magdalena Filipska, która kilka lat temu ukończyła Akademię Sztuk Pięknych w Krakowie na Wydziale Malarstwa. Obydwie są zamościankami i obydwie absolwentkami zamojskiego Liceum Sztuk Plastycznych. Znają zatem klimat zamojskiej starówki, urok podwórzy kamienic i ich historię. Znajomość miasta, jego architektury i historii była pomocna przy aranżowaniu wnętrza tym bardziej że, praca nad wystrojem zamojskich wnętrz to dla autorek nie nowość. Pomieszczenia nowootwartej restauracji zdobią duże, metalowe żyrandole, zainspirowane starym projektem Urszuli Bentkowskiej
sprzed ponad dwudziestu pięciu lat , zdobiącym jedną z sieni zamojskich kamienic.
Wnętrza piwnicy przy Staszica 27, zaadaptowane na pomieszczenia restauracji nawiązują wystrojem wnętrz, pastelową kolorystyką, i doborem rekwizytów do sztuki włoskiego i francuskiego renesansu i baroku. Schodzący do restauracji goście mijają przed wejściem do restauracji "Skarbczyk", a w nim serce restauracji - regały z winami - w tym miejscu będzie można degustować wino. Część ścian pokrywa polichromia z motywami girlandów, liści i owoców
winorośli.
Nad wejściami do kolejnych pomieszczeń znajdują się udrapowane tkaniny. Ozdobą kolejnego pokoju - "Wersalonu" jest stylizowana barokowa kanapa oraz oryginalne XIX-wieczne krzesła i fotele z XVIII wieku.
W następnym znajduje się prosty, drewniany kredens z kieliszkami od "Riedla". Do dyspozycji gości jest sala konferencyjna, zwana "Salą Gestu", ze względu na oryginalne oświetlenie (dłonie trzymające pochodnie) a w niej dostęp do stałego łącza internetowego i sprzętu multimedialnego.
W ofercie restauracji "Skarbiec Wina" figuruje 65 rodzajów win oraz inne trunki i iście wykwintne dania, n. p. kaczka z patatem, konfiturą i sosem miętowym lub Chateaubriand z chrustem ziemniaczanym i szaszłykiem ze świeżych warzyw.
Dla klientów, jako przedsmak pieczony jest placek z cebulą " cebularz". Menu będzie zmieniać się w zależności od sezonowości i festiwalu różnych gatunków win. Ich selekcjonerem jest zamościanin z pochodzenia Jerzy Kruk, reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata Sommelierów.
Uzupełnienie tego repertuaru stanowi ogródek "Skarbca", w którym dostępne jest regionalne piwo "Zwierzyniec", kuszące swoim smakiem z niezmienioną od 200 lat recepturą produkcji na bazie wody źródlanej ze Zwierzyńca.
Harmonijne wnętrza, zmysłowy repertuar win oraz wyrafinowana kuchnia restauracji "Skarbiec Wina " zapraszają gości od maja.
Artykuł sponsorowany
autor / źródło: A.Szyk. dodano: 2009-05-27 przeczytano: 15609 razy.
Zobacz podobne:
Warto przeczytać:
|
|
|
|