www.zamosconline.pl - Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu
Zamość i Roztocze - redakcja Zamość i Roztocze - formularz kontaktowy Zamość i Roztocze - linkownia stron Zamość i Roztocze - komentarze internautów Zamość i Roztocze - reklama Zamość i Roztocze - galeria foto
Redakcja Kontakt Polecamy Komentarze Reklama Fotogaleria
Witaj w wtorek, 3 grudnia 2024, w 338 dniu roku. Pamiętaj o życzeniach dla: Franciszka, Ksawerego, Kasjusza.
Grudniowe przysłowia: Gdy mróz jest pierwszego grudnia, wyschnie też nie jedna studnia. [...]

Turystyka: Noclegi, Jedzenie, Kluby i dyskoteki, Komunikacja, Biura podróży Rozrywka: Częst. radiowe, Program TV, Kina, Tapety, e-Kartki, Puzle, Forum Służba zdrowia: Apteki, Przychodnie, Stomatologia Pozostałe: Kościoły, Bankomaty, Samorządy, Szkoły, Alfabet Twórców Zamojskich

www.zamosconline.pl Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu


\Home > W naszym mieście


- - - - POLECAMY - - - -




Gwiazda Castellblanch w Skarbcu Wina

Magdalena Stopa w repertuarze Cesarii Evory oraz degustacja hiszpańskiej "Cavy" z piwnicy Castellblanch i Caffe Vergnano z okolic równika to hity wieczoru jaki wydarzył się w artystycznych wnętrzach Restauracji Skarbiec Wina w Zamościu (27.01.).

"Festival musica de cafe" zgromadził nadkomplet gości zwabionych atrakcjami zaproponowanymi przez właścicieli lokalu. - Wracamy do kontynuacji naszych artystycznych pomysłów - mówili Ewa i Sylwester Krukowie przed imprezą.



Wieczór rozpoczęła degustacja wina musującego, produkowanego tradycyjną, szampańską metodą. Zachwalano trzy rodzaje hiszpańskiego wina "Cava". Próbowano ich do woli. W tle była opowieść o doskonałym winie rodem z Katalonii. Gościom przybliżono metodę jego produkcji, czyli wtórnej fermentacji w butelce. Gotowe wino winiarz przelewa do butelek, dodaje cukier trzcinowy i drożdże. W wyniku fermentacji alkoholowej uzyskuje się "bąbelki". Następnie winiarz musi pozbyć się z butelki obumarłych drożdży ale zachować "bąbelki", czyli dwutlenek węgla. Ustawia więc butelki w pozycji horyzontalnej, drożdże przesuwają się do szyjki, zamraża je roztworem soli, zdejmuje korek i zamarznięte drożdże siłą grawitacji usuwane są przez dwutlenek węgla z butelki. Wreszcie dolewa wino z różnych roczników, korkuje butelki kapturkiem aby wina nie wybuchały. To wina najdroższe.

Drugą metodę produkcji wina - "zbiornikową" stosuje się aby obniżyć cenę. Wina są przechowywane w dużych kadziach i w nich wywołuje się wtórną fermentację. Potem wino podlega sedementacji, czyli wino ściąga się z nad osadu i przelewa do butelek. Trzecia metod produkcji polega na nasyceniu wina dwutlenkiem węgla.



Orzeźwiające wytrawne wino Brut Zero Cava Cristal ma owocowy aromat. Idealne do białych mięs i owoców morza. Serwowano także półwytrawny Cristal Cava Rosado. Sprawdza się jako aperitif, pasuje do deserów. Trzecim winem był półsłodki Carat, "gwiazda" w piwnicy Castellblanch. Żywe, owocowe wino, podawane na większych imprezach i przyjęciach. To wino o najładniejszym zapachu uzyskiwane jest z połączenia, podobnie jak dwa pierwsze, trzech odmian szczepów winogron. I tylko winiarze wiedzą w jaki sposób wydobyć z nich odpowiednie bukiety. Odnajdywane przez smakoszy bukiety porzeczek, wiśni, trufli i czekolady zależą od procesu produkcji. Przed podaniem chłodzimy. Znawcy wina twierdzą, że Cava jest trendy.

Czas na muzykę "pachnącą kawą". Przed publicznością zaprezentowała się Magdalena Stopa, śpiewając w języku portugalskim i hiszpańskim oraz grając na gitarze. Akompaniował jej na skrzypcach elektrycznych syn Krzysztof. W ich wykonaniu klimatyczny utwór śpiewany przez Cesarię Evorę - także w Polsce wraz z Dorotą Miśkiewicz - "Um Pincelada". Wokalistka ozdobiła swój recital barwną opowieścią, nie tylko o kawie. Taki np. Wolter dziennie wypijał 50 filiżanek kawy i żył sobie aż 84 lata. Kolejno - wysłuchaliśmy "Embola a Bola" i "Młynka do kawy". Potem nostalgiczna piosenka z repertuaru "bosonogiej divy", wykonana w Polsce w duecie z Kayah - "Embarcacao". Zniewalająca.



- Początek lat 60-tych. Na plaży Ipanema dwaj brazylijscy kompozytorzy sączyli kawę. Miejscowa piękność zainspirowała ich do napisania przeboju wszechczasów. Od tego czasu zaczęła się międzynarodowa kariera bossa novy - zapowiedziała wokalistka wykonanie "Garota de Ipanema".

- Brzmi relaksująco, kojarzy się z zaciszem domowego ogniska, ze spokojem - z walorami kawy - pobudza do działania - mówiła Magdalena Stopa i śpiewała refleksyjną piosenkę, z nutką tęsknoty o oddaleniu. Na zakończenie recitalu mogliśmy posłuchać "Quando a Carnival" - o oczekiwaniu na karnawał w Brazylii oraz nastrojowej "Beijo de Longe". I na bis rewelacyjna Magdalena Stopa i "Garota de Ipanema". Publiczność była wyraźnie ukontentowana.

Trzecią atrakcją wieczoru nazwanego "Festival musica de cafe" była prezentacja i degustacja kawy nad kawami - Caffe Vergnano, wypalanej w rodzinnej palarni, założonej w 1882 r., koło Turynu w Włoszech. Stanowi ją mieszanka: 90 proc. Arabici (trzy rodzaje kawy pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki, czyli z okolic pasa równika) i 10 proc. Robusty z Indii. - To bardzo fajna mieszanka kaw do espresso - zachęcała do picia tego rodzaju kawy prezenterka. Picie jej można nieomal porównać do picia wina, ponieważ w obu napojach można odczuwać ciekawe smaki - od owocowych, przez karmelowe, skórki chleba do "ziemistych" posmaków.



Opowieści o uprawie kawy - Arabici i Robusty, jej zrywaniu, wyłuszczaniu oraz wypalaniu nie było końca. I jeszcze długo smakowano kawę w różnym wydaniu prosto z Katalonii. Poznawano także techniki powstawania malunków z mleka na kawie, czyli "art caffe" w najlepszym wydaniu.

Wieczór w Restauracji Skarbiec Wina pachniał "kawą" we wszystkich wymiarach. Kiedy dorzucimy do tego ciepłe klimaty Wysp Zielonego Przylądka, które przybliżyła śpiewając niezwykle nastrojowo piosenki Cesarii Evory Magdalena Stopa wraz z synem Krzysztofem, to można mieć tylko jedno życzenie - chwilo trwaj.


autor / źródło: Teresa Madej
dodano: 2012-02-02 przeczytano: 14640 razy.



Zobacz podobne:
     Kobiecy wieczór z Magdą Stopą i muzyką Evy Cassidy / 2012-03-04
     Festiwal "Musica de cafe" / 2012-01-23
     Magda Stopa śpiewa Edith Piaf / 2011-12-14
     Sylwester 2011 w Restauracji Skarbiec Wina / 2011-12-07
     Poleje się młode francuskie wino, Beaujolais Nouveau 2011 w Skarbcu Wina / 2011-11-09
     Poleje się młode wino, Novello 2011 w Skarbcu Wina / 2011-11-04
     Klejnot Francji w Skarbcu Wina / 2011-05-23
     Bal karnawałowy w Restauracji NOWE MIASTO / 2011-02-04
     Sylwester w Restauracji "Nowe Miasto" / 2009-12-10
     Winne Andrzejki / 2009-11-17
     Festiwalowy "Skarbiec Wina" / 2009-11-05
     Festiwal młodego włoskiego wina Novello / 2009-10-30
     Zamojski "Skarbiec Wina" / 2009-05-27

Warto przeczytać:









- - - - POLECAMY - - - -




Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu - Twoje źródło informacji

Wykorzystanie materiałów (tekstów, zdjęć) zamieszczonych na stronach www.zamosconline.pl wymaga zgody redakcji portalu!

Domeny na sprzedaż: krasnobrod.net, wdzydze.net, borsk.net, kredki.com, ciuchland.pl, bobasy.net, naRoztocze.pl, dzieraznia.pl
Projektowanie stron internetowych, kontakt: www.vdm.pl, tel. 604 54 80 50, biuro@vdm.pl
Startuj z nami   Dodaj do ulubionych
Copyright © 2006 by Zamość onLine All rights reserved.        Polityka prywatności i RODO Val de Mar Systemy Komputerowe --> strony internetowe, hosting, programowanie, bazy danych, edukacja, internet