www.zamosconline.pl - Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu
Zamość i Roztocze - redakcja Zamość i Roztocze - formularz kontaktowy Zamość i Roztocze - linkownia stron Zamość i Roztocze - komentarze internautów Zamość i Roztocze - reklama Zamość i Roztocze - galeria foto
Redakcja Kontakt Polecamy Komentarze Reklama Fotogaleria
Witaj w czwartek, 21 listopada 2024, w 326 dniu roku. Pamiętaj o życzeniach dla: Janusza, Konrada, Reginy.
Listopadowe przysłowia: W listopadzie goło w sadzie. [...]

Turystyka: Noclegi, Jedzenie, Kluby i dyskoteki, Komunikacja, Biura podróży Rozrywka: Częst. radiowe, Program TV, Kina, Tapety, e-Kartki, Puzle, Forum Służba zdrowia: Apteki, Przychodnie, Stomatologia Pozostałe: Kościoły, Bankomaty, Samorządy, Szkoły, Alfabet Twórców Zamojskich

www.zamosconline.pl Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu


\Home > W naszym mieście


- - - - POLECAMY - - - -




W Zamościu wybrano najlepsze smaki Lubelszczyzny

W niedzielę na terenach fortecznych Twierdzy Zamość przy bastionie VII odbył się konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" organizowany na poziomie województwa lubelskiego przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Mieszkańcy Zamościa oraz turyści mieli możliwość degustacji około dwustu potraw regionalnych charakterystycznych dla kuchni i tradycji Lubelszczyzny. Do Zamościa zjechali wystawcy z najodleglejszych zakątków Lubelszczyzny.

Była to dla nich okazja pokazania tego, co w kuchni tradycyjnej regionu lubelskiego jest najlepsze, a zarazem walka o laury w 12. edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów".

Wyniki 12. edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów"

NAGRODY INDYWIDUALNE:

Nagroda Posła do Parlamentu Europejskiego Arkadiusza Bratkowskiego za "najciekawszy produkt z Zamojszczyzny":
Dorota Czernoba (Dąbrowa, gmina Krynice)
Szynka gospodarza

Nagroda marszałka województwa lubelskiego Krzysztofa Hetmana za "oryginalny produkt":
Tomasz Kostrubiec "Olejarnia świąteczna" (Ruszów, gmina Łabunie)
Olej z rydzyka

Nagroda dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska za "najsmaczniejszy produkt":
Zakład Leczniczy "Uzdrowisko Nałęczów" SA
Pasztet "Baba"
Pierożki jabłkowe

Nagroda prezydenta Zamościa za "produkt z Roztocza":
Andrzej Kudlicki (Trzepieciny, gmina Adamów)
Sosnówka roztoczańska

Nagrody - grupa "PRODUKTY REGIONALNE"

I kategoria: ZWIERZĘCE

1. podkategoria "przetwory mięsne":
Ewa Drozd
Z.P.Ż. KEDAM (Glinny Stok, gmina Siemień)
Pasztet z gęsiej wątróbki luksusowy

2. podkategoria "przetwory z ryb":
Agnieszka Pietrasiak (Żyrzyn)
Szczupak marynowany)

3. podkategoria "nabiał":
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie
Masło Extra z Bychawy

4. podkategoria "miody":
Mieczysław Janik (Pszczela Wola, gmina Strzyżewice)
Miód łąkowy

II. Kategoria: ROŚLINNE

1. podkategoria "przetwory owocowe":
Janina Bańka (Kraśnik)
Gruszkowa marmoladka

2. podkategoria "przetwory warzywne":
Jan Renkowski
Towarzystwo Popularyzacji Piękna Polesia (Kołacze, gmina Stary Brus)
Borowiki marynowane

3. podkategoria "produkty zbożowe":
Joanna Rodzik
Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu "Sch" (Opole Lubelskie)
Chleb razowy

4. podkategoria "wyroby cukiernicze"
Anna Sawa
Jabłonna Majątek (gmina Jabłonna)
Piernik żydowski

III. Kategoria: NAPOJE

1. podkategoria "napoje bezalkoholowe":
Grzegorz Maryniowski F.H.U. BIOGRIM (Wojciechów, gmina Łaziska)
Naturalny sok jabłkowo-burakowy

2. podkategoria "napoje alkoholowe":
Tomasz Solis (Mikołajówka, gmina Urzędów)
Jabłkówka z Mikołajówki

IV. Kategoria: MIESZANE

Wiesława Popik (Żdżanne, gmina Siennica Różana)
Kaszanka pieczona

NOMINACJE DO TYTUŁU "PERŁY 2013" (PRODUKTY REGIONALNE)

Wiesław Wójcik (Zezulin Pierwszy, gmina Ludwin)
Dzik pieczony w skórze z farszem

Anna Sawa (Jabłonna Majątek, gmina Jabłonna)
Piernik lubelski

Grzegorz Maryniowski F.H.U. BIOGRIM (Wojciechów, gmina Łaziska)
Naturalny sok jabłkowy

Gminne Koło Aktywnych Kobiet (Fajsławice)
zestaw nalewek (Nalewka lubczykowa, Nalewka z szałwi, Nalewka piołunowa, Nalewka z arcydzięgla, Nalewka tymiankowa, Nalewka z czarnego bzu, Nalewka z karczocha, Nalewka nagietkowa)

Nagrody - grupa "GASTRONOMIA":

1 miejsce
Przedsiębiorstwo Społeczne "ProBono" Sp. z o.o. (Lublin)
- Pierogi podrobowe z kaszą gryczaną
- Zrazy wołowe zawijane w sosie z grzybów leśnych z dodatkami

2 miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich (Karczmiska)
- Zupa Sałaciaka
- Kasza jaglana z grochem

3 miejsce
Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach (Biała Podlaska)
- Chłodnik szczawiowy
- Żeberka po chłopsku z dodatkiem kaszy i surówki z kapusty kwaszonej białej

Wyróżnienie
Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego (gmina Terespol)
- Zupa nadbużańska
- Pierogi żniwne

NOMINACJE DO TYTUŁU "PERŁY 2013" (GASTRONOMIA)

Gminne Koło Aktywnych Kobiet (Fajsławice)
- Zupa szczawiowa
- Karp pieczony w ziołach

Restauracja Koncertowa s.c., J. Wójcik, Z. Wójcik (Lublin)
- Zupa jabłkowa z suszonymi jabłkami i zacierkami kruszonymi
- Izbickie golasy zawijane w liście chrzanowe


autor / źródło: red.
dodano: 2013-07-16 przeczytano: 5991 razy.



Zobacz podobne:
     Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów / 2013-07-04

Warto przeczytać:









- - - - POLECAMY - - - -




Zamość i Roztocze - wiadomości z regionu - Twoje źródło informacji

Wykorzystanie materiałów (tekstów, zdjęć) zamieszczonych na stronach www.zamosconline.pl wymaga zgody redakcji portalu!

Domeny na sprzedaż: krasnobrod.net, wdzydze.net, borsk.net, kredki.com, ciuchland.pl, bobasy.net, naRoztocze.pl, dzieraznia.pl
Projektowanie stron internetowych, kontakt: www.vdm.pl, tel. 604 54 80 50, biuro@vdm.pl
Startuj z nami   Dodaj do ulubionych
Copyright © 2006 by Zamość onLine All rights reserved.        Polityka prywatności i RODO Val de Mar Systemy Komputerowe --> strony internetowe, hosting, programowanie, bazy danych, edukacja, internet